top of page
20240526-135727-CC5_5977.jpg

Swimrun för nybörjare - en guide med allt du behöver!

Nyfiken på swimrun men osäker på vad som krävs för att komma igång? Lugn, vi har samlat våra bästa tips baserat på många års erfarenhet – perfekt för dig som vill testa sporten eller göra din första tävling.

Vi går igenom grunderna: våtdräkt, paddlar, dolme, skor, simglasögon och simmössa. Dessutom får du några smarta bonustips på utrustning som kan vara bra att ha.

En enkel guide för dig som vill känna dig redo och peppad inför ditt första swimrun-äventyr!

Våtdräkt – Swimrunmodell eller vanlig?

Visst, det går att köra swimrun i en vanlig våtdräkt – men det blir både bekvämare och roligare med en som är anpassad för sporten. En swimrundräkt är gjord för både simning och löpning, vilket gör hela upplevelsen smidigare.

I vissa lopp kan våtdräkt vara obligatoriskt, beroende på distans, simsträckor och vattentemperatur. Vi rekommenderar den särskilt för nybörjare – dels för att du ofta simmar längre, dels för att den ger extra flytkraft.

De flesta använder idag korta dräkter (kort ärm och ben) som är tunna och lätta att springa i. Blir det kallt? Då kan du komplettera med neoprenärmar (sleeves) och skydd för vaderna. Är det riktigt varmt räcker det ibland med simbyxor, ärmlös dräkt eller ett triatlonlinne. Det handlar om vad som känns bäst för dig – och vad loppet kräver!

WolffWear.se hittar du väldigt många bra dräkter från instegsmodeller till mer avancerade. ARK har väldigt avancerade dräkter framtagna enkom för Swimrun.​​​

20230528-122639-CC5_2081-2.jpg
IMG_20250314_163052675.jpg

Paddlar – från plast till kolfiber

I swimrun använder man handpaddlar när man simmar för att få extra kraft – och för att kompensera för att benen inte jobbar lika mycket. Paddlarna sitter fast med små stroppar runt fingrar eller handleder, och de flesta springer med dem på händerna för att slippa ta av och på mellan sträckorna.

Vårt råd? Börja med mindre paddlar som är snälla mot axlarna. När tekniken och styrkan sitter kan du testa större modeller. Just nu är det trendigt med stora, lätta paddlar i kolfiber – men de kostar därefter.

WolffWear.se kan du se ett antal olika sorters paddlar. Vill du gå all-in på karbonpaddlar har Evolvent Carbon Paddles väldigt high-tech paddlar i olika storlekar.​​​

Flytdolme – extra flyt i vattnet!

Eftersom du simmar med skor i swimrun, och de gärna drar ner dig, är en dolme (flythjälp) mellan benen nästan ett måste. Den kompenserar för tyngden och hjälper dig att hålla en bättre position i vattnet. När det är dags att springa vrider du enkelt upp den mot höften eller ryggen.

 

Dolmar finns i olika storlekar och modeller – vad som passar dig beror på din simteknik och hur mycket lyft du behöver.

Tips! Saknar du dolme på semestern? Två ihoptejpade 1,5-liters PET-flaskor funkar förvånansvärt bra i nödfall!

ARK har väldigt populära Dolmar kallade Keel som många använder men det finns en uppsjö av olika samlade på WolffWear.se.​

379CC13D-4618-4307-9661-78C46EBE3E96_1_201_a.jpeg
F31EDC93-ACFC-49A9-A521-0D96A70C35E5_1_201_a.jpeg

Skor – trailskor eller vanliga löparskor?

Vilka skor du ska välja beror mycket på vilket lopp du ska köra. Är det mest asfalt eller lätt stig kan vanliga löparskor fungera, men om det blir mycket terräng eller obanat så är trailskor ett klart bättre val.

Greppet är superviktigt – blöta klippor kan vara riktigt hala, och du vill undvika att halka. Märken som VJ iRock eller Sarva är populära just för sitt extremt bra grepp.

 

 

Är det mer grusväg och enklare trail som i EX Swimrun så  går det bra med enklare trailskor som HOKA eller IceBugs. Du hittar ännu fler märken och modeller på WolffWear.se.​​​

Tillbehör – glasögon, mössa och lina

Förutom grundutrustningen finns det några extra grejer som kan göra din swimrunupplevelse ännu bättre.

Simglasögon är i princip ett måste – även om vissa simmar utan. Välj gärna en lite större modell för bättre sikt, men viktigast är att de sitter skönt.

Simmössa får du oftast vid tävling, men det kan vara värt att testa ut en som sitter bra och känns snabb.

Draglina används av många lag – den starkare drar den andra vid simning (och ibland löpning). Perfekt om ni har olika tempo!

Alla tänkbara tillbehör hittar du på WolffWear.se

MBZ_7790.jpeg
bottom of page