Race information

Vårt mål är att du som deltagare ska få en proffessionell och häftig upplevelse under EX Swimrun. Som en del av den ambitionen har vi därför samlat de frågor vi tror du kan ha nedan. Vi rekomenderar att ni läser igenom samtliga frågor nedan.

Den här sidan kommer uppdateras löpande fram till loppet. 

Starttid EX Supersafari - lördagen 15/5

Vi samlar grupperna kl 11.00 och släpper iväg dem runt 11.30. Gruppen har sedan 3 eller 4 timmar på sig innan den skall vara tillbaka. Eftersom det ingår dusch, bastu, mat och häng räknar vi med att "loppet" avslutas ca 16-17.00 beroende på antal timmar ovan. 

Starttid EX21 - söndagen 16/5

Starttiden för EX21 är kl 13.00 och sker som jaktstart. Mao kommer starter ske mellan 13.00-14.30. Obligatoriskt Race Meeting 12.30 på plats vid Edsvik.

 

Startid EXSS - Söndagen 16/5

EX Supersprint Invitational startar preliminärt kl 10.00. Supersprinten är by invitation only men kommer vara fantastiskt rolig att se, så kom i tid. Supersprinten upplevs bäst från Edsviks utsiktsplats varifrån hela banan kan upplevas.

Start och mål

Start och mål för samtliga EX-lopp sker vid otroligt vackra Edsvik i Sollentuna. Adress: Landsnoravägen 42, 19157 Sollentuna.

Toalleter vid start/mål

Vid start/mål området kommer det finnas ett antal toaletter. Som alltid blir belastning hög vissa tider så vi rekomenderar att du är ute i god tid om du blir nödig. Fler toaletter finns vid Medley Sport- och Simhall ca 250m bort.

Dusch och bastu efter loppet

Genom vår partner Medley Sim- och Sporthall kan vi erbjuda alla deltagare en varm dusch och bastu efter loppet. Visa bara upp din nummerlapp så är det kostnadsfritt.

Ta sig till EX Swimrun med bil

Med bil kör du helt enkelt bara till Landsnoravägen 42 där det finns gott om parkeringsplatser. Skulle det vara fullt där, finns det parkeringar på andra sidan vägen vid Sollentuna Sim- och Sporthall samt Rudbecks Gymnasium.

Ta sig till EX Swimrun kommunalt

Närmaste busshållplats heter Edsvik och från den tar det ca 5 minuter att promenera genom Edsbergsparken förbi Edsbergs slott till start/mål. Kommer du från Stockholm City tar du bara pendeltåget till Sollentuna Centrum och därifrån buss till Edsvik eller en promenad på ca 15 minuter. 

Om du vill bo över i närheten innan loppet? 

Vi skulle rekomendera något av hotellen nära Sollentuna Centrum som t.ex. Scandic Star Sollentuna. Annars tar det bara ca 15 min med pendeltåg från Centrala Stockholm till Sollentuna.

Lämna in väska

Det kommer finnas enklare väskinlämning vid start/mål. Vi tar inte ansvar för värdesaker och din väska kommer ligga utomjhus så se till så att den tål regn. Genom vår partner Medley Sim- och Sporthall kan du lämna in väska i ett låst skåp utan kostnad mot uppvisande av nummerlapp.

Värdesaker

Vi har ingen säker inlämning av värdesaker vid star/mål. Däremot kan du lämna in värdesaker i ett låst skåp hos vår partner Medley mot uppvisande av nummerlapp.

Checka in och hämta ut nummerlapp

Du checkar in och hämtar ut nummerlapp vid start/mål. Kom i tid och räkna med att det kan bli lite kö vid incheckningen. I startkuvertet kommer det finnas bib, badmössa och annan viktig information.

Hur långt är EX Swimrun?

EX Swimrunbanan är 23 km lång fördelat påm 18km löpning och 5km simning. Läs mer under banan.

Hur bestäms seedningen till jaktstarten?

Vi kommer göra vårt bästa att få till en riktigt bra seedning inför jaktstarten. När du anmäler dig anger du info om senaste loppet och placering vilket hjälper oss seeda. Dessutom känner vi väldigt många inom Swimrunvärlden och kan på så sätt också få en bra känsla för lagets förväntade placering. 

Hur går jaktstarten till?

Vi kommer släppa iväg lagen med ca 30 sekunders mellanrum från Starten vid Edsvik. Startlistor kommer publiceras och finnas uppsatta på området. Det är ditt ansvar att befinna dig vid startfållan i god tid inför din start. Vår speaker kommer ropa upp lag som ska vara redo och ställa sig i kö.

Vätska och energi under loppet

Det kommer finnas 4 tillfällen att få lite extra energi längs med banan varav Sätra Äng passeras vid två tillfällen. Vid stationerna kommer det finnas vatten, energidryck, banan samt annan energi. 

Inga muggar på banan

Precis som de flesta andra swimrunlopp kommer vi inte ha plastmuggar eller liknande längs med banan. Varje deltagare får ta med sig egen mugg eller soft flask att fylla på. 

Säkerhet under loppet

Under loppet kommer det finnas mängder av funktionärer, både på land och vatten. På land kommer funktionärer bemanna i- och urgångar vid simningarna. På vattnet kommer flertalet funktionärer finnas i samband med simningarna för att säkerhetsställa att båttrafiken i Edsviken. Vi kommer dessutom ha proffessionella säkerhetsteam på plats. Men i slutändan är det du som är ytterst ansvarig för din partner och medtävlande.

Samtiga solo-deltagare måste ha en s.k. safe swimmer boj med sig under loppet. Vi jobbar på att kunna låna ut bojar vid start/mål om man inte har med sig en egen.

Får man vara fler än 2 i ett lag?

Nej, i EX Swimrun deltar man antingen som ett 2-mannalag eller solo.

Vilken typ av terräng springer man i?

Terrängen är en blandning av väl preparerade grusstigar (ca 30%), trail full med stenar och rötter (ca 50%), på vissa delar nästan helt obanad terräng (10%) och lite asfalt (10%).

Hur märks banan upp?

På alla löpsträckor kommer vägen vara uppmärkt med snitslar samt orangea s.k. enduropilar. I samband med övergången till simsträcka kommer även extra markeringar i form av beachflaggor finnas samt i de flesta fall en funktionär som visar vägen.

Simsträckorna kommer vara uppmärkta med en beachflagga vid i- och utgång ur vattnet. På några av de längre simsträckorna kommer även en boj alternativt flytande beachflaggor visa vägen. Ingen simsträcka är längre än att man lätt ser målet.

Vilken vattentemperatur kan man räkna med?

En "vanlig" vår ligger temperaturen i Edsviken mellan ca 10-14 grader i slutet av Maj.

I vilka klasser kan man delta?
Som lag kan man delta i herr-, dam- och mixklass. Som solo i herr eller dam.

Får man dyka ned i vattnet?
Det är absolut förbjudet att dyka ned i vattnet med huvudet först. Däremot får man hoppa med fötterna före och på avslutande Base Jump även försöka få stilpoäng!

Vad är Falkberget Base Jump?

Hoppet som är starten på sista simningen är ca 6m högt och sker från en klippa längst ut på Falkberget. Vi har säkerhetsställt att det är riskfritt att hoppa på platsen och en "avsatts" kommer vara monterad för extra säkerhet. Viktigt att samtliga deltagare innan hoppet säkrar dolme, paddlar, glasögon mm så inget går förlorat i vattnet. Skulle så ske får man simma sista sträckan utan helt enkelt. Vid Base Jump kommer fotografer föreviga hoppen i fantastiska bilder som ett minne från EX Swimrun.

Måste man hoppa från Falkberget Base Jump?

Nej, självklart inte. För de som inte vill hoppa finns en enklare väg ner i vattnet där man kan gå i strax till vänster om hoppet. På så sätt kan alla ta sig i vattnet på bästa sätt.

Får man tillbaka startavgiften vid sjukdom eller liknande?
Nej. Vi rekomenderar alla deltagare att teckna en försäkring som t.ex. Startklar från Folksam.

Kan man göra ändringar i laget?
Ja. Mot en administrativ avgift om 295 kronor kan man göra lagändringar. Detta sker innan tävling via mejl till info@challengize.com. Så snart du vet att ni ska ändra lag, kontakta oss. Lagändringen stänger en vecka innan loppet. Därefter går det även att lagändra på plats upp till en timme innan start.

Hur sker tidtagningen?

Tidtagningen sker genom Race.se appen. Vid mellantider och målgång "checkas" laget av genom nummer på biben, därför är det viktigt att ert nummer är väl synligt framifrån.

Kan man följa loppet längs med banan?

Absolut. Du kan ta dig med bil eller cykel till nästan alla sträckor. Vi kan tipsa om följande platser som är extra enkla att ta sig till. Bergendal Kursgård, Sätra Äng, Ulriksdals Slott, Stocksundsbron och Tegelhagens båtklubb. 

Kommer det gå att följa loppet online?

Ja. Det kommer finnas ett antal mellantider under loppet och via hemsidan och Race.se kan du följa loppet live.

Får man medalj?

Ja, samtliga deltagare kommer få medalj eller något annat hemligt vid genomfört lopp. 

Donerar loppet något till välgörenhet?

Ja. Genom vårt samarbete med Team Rynkeby Täby kommer vi skänka minst 10.000kr till Barncancerfonden. De ställer upp som funktionärer och skänker sin lön för dagen till Barncancerfonden.